Sindicatul Român al Jurnaliştilor MediaSind condamnă modul superficial, tendenţios şi neprofesionist de care a dat dovadă deputatul USR Iulian Bulai în cadrul audierilor directorului general al Agenției Naționale de Presă AGERPRES, ce au avut loc în data de 19 iunie 2019, la ședința Comisiei pentru cultură, arte și mijloace de informare din masă din Camera Deputaților.
Influențat, probabil, de unele delațiuni ale unor persoane cu funcții de conducere din AGERPRES vizate de reorganizarea propusă chiar de organizația noastră (amănunte aici: APEL PUBLIC PENTRU SALVAREA LOCURILOR DE MUNCĂ DIN AGERPRES!), deputatul Bulai a început să pună o serie de întrebări tendențioase și acuzatoare directorului general AGERPRES care vizau activitatea instituției Ombudsman din agenţie. Doar intervenția fermă a președintelui Comisiei de Cultură, Gigel Știrbu, a reușit să pună capăt șirului de întrebări aberante ale politicanului Bulai.
Acesta a reclamat 3 deplasări ale reprezentantului compartimentului OMBUDSMAN la Congresul European al Federației Europene a Jurnaliștilor, Congresul Mondial al Federației Internaționale a Jurnaliștilor și la ședința Comitetului de Dialog Social pe probleme de audio vizual din cadrul Comisiei Europene, contestându-i calitatea de jurnalist. Aceste trei deplasări l-au deranjat pe deputatul USR care a considerat că altele ar trebui să fie atribuțiile Ombudsmanului, și anume doar medierea și rezolvarea petițiilor și abuzurilor într-o instituție, “la fel ca Avocatul Poporului”. Practic, prin alegațiile făcute, politicanul dă dovadă de ignoranţă şi necunoașterea principiilor în baza cărora instituția Ombudsman funcționează în mass-media.
Înființat în anul 2013, cu sprijinul MediaSind, OMBUDSMAN-ul urmărește să întărească încrederea în Agenția Națională de Presă AGERPRES prin dialogul între aceasta si cetățeni, organizații, instituții, asociații etc. Ombudsman-ul din AGERPRES este procupat de soluționarea sesizărilor împotriva Agenției Naționale de Presă AGERPRES, încurajând transparența cât și jurnalismul de calitate. Principiile promovate de Ombudsman-ul AGERPRES sunt: Integritatea, Independența, Obiectivitatea, Transparența și Comunicarea. Acesta își desfășoară activitatea fără a se lăsa influențat de interese, scopuri sau acțiuni ce contravin legislației și deontologiei profesionale. (amănunte aici: AGERPRES a înființat serviciul OMBUDSMAN)
În spiritul acestor principii, instituția OMBUDSMAN din AGERPRES s-a implicat în mai multe proiecte importante, în parteneriat cu MediaSind, Federația Europeană a Jurnaliștilor și Federația Internațională a Jurnaliștilor, cum ar fi proiectul ReStart pentru un jurnalism de calitate în parteneriat cu principalele universități din țară, (amănunte aici: “ReStart – pentru un jurnalism de calitate” a trecut graniţele ţării! ), proiectul Live Skills pentru formare profesională a angajaților din mass/media organizat în parteneriat cu Federația Cultură și Mass-Media FAIR-MediaSind și British Council (amănunte aici: Proiectul european Live Skills şi-a prezentat obiectivele pentru sectorul Cultură şi Mass-Media), dezbaterea “Presa în criză. Modele de business în instituţiile media” organizată de Agenţia Naţională de Presă AGERPRES şi Federaţia Română a Jurnaliştilor MediaSind la Parlamentul României la care invitat de onoare a fost președintele Federației Internaționale (amănunte aici: Preşedintele FIJ, Jim Boumelha, va susţine revendicările jurnaliştilor români în faţa instituţiilor internaţionale), Congresul Federației Europene a Jurnaliștilor ce a avut loc, în premieră, în România, organizat în parteneriat cu AGERPRES (amănunte aici; Adunarea generală a EFJ, de la Bucuresti, denunţă presiunile asupra jurnaliștilor europeni!), precum și multe alte proiecte care au adus AGERPRES pe prima scenă a jurnalismului mondial (amănunte aici: Congresul Mondial al Federaţiei Internaţionale a Jurnaliştilor a adoptat noua Cartă Globală de Etică şi măsuri pentru protecţia jurnalismului).
Având în vedere atacurile deputatului Iulian Bulai la adresa activității AGERPRES și a MediaSind, organizația noastră solicită conducerii USR retragerea de urgență a politicianului din calitatea de membru al Comisiei de Cultură, Arte și Mass-Media din Camera Deputaților. Nu este prima data când acest personaj politic aduce grave prejudicii de imagine atât partidului din care face parte, cât și Parlamentului. (amănunte aici: Deputatul USR Iulian Bulai, greșeli gramaticale frapante- FOTO și aici: Îi cerem lui Iulian Bulai (USR) să renunțe la funcția de vice-președinte al Comisiei pentru Egalitatea de Șanse pentru Femei și Bărbați).
SRJ MediaSind analizează împreună cu casa de avocatură cu care are încheiat contract de colaborare acționarea în instanță a acestui politician.
Departament Comunicare SRJ MediaSind
București, 20 iunie 2019