După concilierea care va avea loc la ITM, angajații instituției publice de presă vor decide dacă vor declanșa acțiunile greviste, în funcție de rezultatul negocierilor
Având în vedere unele acțiuni subversive de intoxicare a angajaților instituției de presă venite din partea unor unelte ale celor care doresc, în continuare, ca profesioniștii Societății Române de Radiodifuziune să fie salarizați cu cele mai mici salarii din domeniu, Federația Cultură și Mass-Media FAIR-MediaSind prezintă articolele aflate în divergență pentru care a refuzat să semneze un contract colectiv de muncă umilitor pentru membrii afiliați.
Așa cum se observă din Notificarea transmisă conducerii SRR (atașată) privind declanșarea conflictului colectiv de muncă, oferta angajatorului a fost una batjocoritoare la adresa angajaților instituției publice de presă după 20 runde de negocieri în 46 de zile dintre conducerea instituției și Federația Cultură și Mass-Media FAIR-MediaSind, în baza mandatului acordat de organizațiile afiliate din SRR – Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind, Sindicatul Național din Cultură – FAIR și Sindicatul Liber din SRR.
Oferta financiară finală a reprezentanților angajatorului în Comisia de negociere a fost una umilitoare la adresa angajaților SRR: o majorare salarială de la 1 noiembrie 2024 în cuantum de 150 lei brut (adică aproximativ 88 lei net).
Introducerea, la cererea organizației noastre, a coeficientului individual în salarii, calculat la suma de 3300 lei, este acceptată de către angajator condiționată de acceptarea întregului pachet financiar care înseamnă renunțarea la multe alte drepturi, sporuri etc. trecute la o așa-zisă negociere individuală! În opinia angajatorului, actualizarea salariilor se va mai putea face doar la 1 ianuarie 2025, la cuantumul salariului minim brut pe economie de la sfâșitul anului 2024, adică la 3700 lei. Următoarea creștere a salariilor se va putea face de la 1 ianuarie 2026, raportat la cuantumul salariului minim pe aconomie din luna decembrie 2025.
Totodată, angajații SRR pierdeau și toate sporurile din CCM – deoarece angajatorul dorea „securizarea” acestora prin negociere individuală, ceea ce nu garantează însă, și acordarea lor. Mai mult, conducerea SRR intenționează și introducerea sporului de vechime în salariu, măsură care nu are nicio bază legală în negocierea CCM. Spre deosebire de prevederile CCM din TVR, instituție care funcționează în baza aceleiași legi de organizare, în Radio România acordarea sporurilor se află la cheremul conducerii instituției și în limita alocației bugetare, motivație intens folosită de angajator în anii trecuți pentru neplata multor drepturi salariale – ajutoare, prime, sporuri, majorări salariale etc.
Propunerea Federației FAIR-MediaSind a fost ca introducerea coeficientului individual se se facă la cuantumul de 3300 lei și să se actualizeze salariile de fiecare dată când crește și salariul minim pe economie, și nu anual, de la 1 ianuarie 2025. Propunerea a fost respinsă de către angajator, acesta susținând că are nevoie de aproximativ 13,8 milioane lei, adică de aproximativ 4% din buget.
În ceea ce privește majorarea salarială cu 150 lei brut, propunerea Federației a fost de 1500 lei, ceea ce însemna alocarea unui buget de aproximativ 7 milioane lei. Nici această revendicare nu a fost acceptată de către angajator, în condițiile în care doar la sfârșitul anului trecut au returnat la stat aproximativ 4,5 milioane de lei necheltuiți iar anul acesta aproximativ 800 000 lei! Nu în ultimul rând, din documentele economice prezentate, se observă un evident dezmăț financiar, cu plata unor sinecuri care căpușează bugetul instituției publice de presă.
Au fost parcurse toate articolele din CCM și au rămas în divergență aproximativ 40, inclusiv anexe, urmând ca acestea să fie renegociate la concilierea cu reprezentanții ITM București, care va avea loc, probabil, în cursul săptămânii viitoare. După cum se observă și din documentul prezentat, au rămas în divergență mai multe norme privind salarizarea și mai multe drepturi profesionale, dar și reglementări privind funcționarea dialogului social din instituție, precum și anexe importante la CCM.
În aceste condiții, în baza mandatului acordat de către membrii afiliați pentru negocierea noului CCM din SRR, Federația FAIR-MediaSind nu a dorit să semneze un contract colectiv care pierdea din drepturile angajaților instituției în schimbul unei majorări batjocoritoare în valoare de 150 lei brut și o actualizare a salariilor începând cu data de 1 ianuarie 2025! Colegii din SRR acum au nevoie de bani și nu în cursul anului viitor!
Federația FAIR-MediaSind nu va ceda la presiunile unor cozi de topor din mișcarea sindicală care fac, ca de obicei, jocul angajatorului pentru menținerea profesioniștilor SRR la cel mai mic nivel de trai față de colegii din mass-media, în special față de colegii din Televiziunea Română.
Federația FAIR-MediaSind nu va semna un contract colectiv de muncă cu pierderi de drepturi profesionale și salariale importante și consideră că după finalizarea tuturor etapelor de negociere, angajații sunt singurii care vor decide dacă semnează sau nu organizarea acțiunilor de protest și a grevei în Societatea Română de Radiodifuziune.
În perioada următoare, vă vom transmite toate informațiile privind desfășurarea conflictului de muncă din Societatea Română de Radiodifuziune.
IMPORTANT: Până la definitivarea negocierilor, reprezentanții Federației FAIR-MediaSind nu organizează și nu vor participa la așa-zise întâlniri cu angajații pentru a-i convinge să semneze tabele în favoarea semnării noului CCM în condițiile prezentate.
Departament Comunicare Federația FAIR-MediaSind
București, 12 iunie 2024
Vezi aici Notificare SRR ref declansare conflict colectiv de munca
Vezi aici La acest link găsiți Proiectul de CCM în baza căruia se negociază: Federația FAIR-MediaSind prezintă Proiectul noului Contract Colectiv de Muncă rezultat în urma consultării cu angajații din Radio România