Judecătoria sectorului 3 București a comunicat sentința prin care a respins cererea de acordare a reprezentativității la nivel de SRR organizației agreate de conducerea instituției, în care se arată discrepanțe mari față de prevederile legale:
Sentinta respingere reprezentativitate SRR
În ciuda eforturilor disperate ale conducerii Societății Române de Radiodifuziune de a avea la masa negocierii Contractului Colectiv de Muncă -CCM o organizație sindicală obedientă, a încercărilor de a bloca declanșarea grevei generale în Radio România, precum și a presiunilor făcute asupra multor angajați din SRR de a se înscrie în sindicate galbene, în data de 4 decembrie 2024, justiția a făcut dreptate. Cererea depusă de o federație sindicală condusă de o familie angajată în Radio România cu scopul obținerii reprezentativității la nivel de unitate a fost respinsă ca neîntemeiată de către Judecătoria sectorului 3 București.
Instanța a confirmat astfel argumentele susținute prin cererile de intervenție formulate în dosar de către Federația Cultură și Mass-Media FAIR-MediaSind, Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind și Sindicatul Național din Cultură FAIR care au arătat neîndeplinirea condițiilor de reprezentativitate, inclusiv din perspectiva înscrierii în fals cu privire la documentele semnate de către liderii acestei organizații sindicale.
În cauză s-a arătat, de asemenea, că în loc de adeverința în original solicitată de Legea nr.367/2022 care să justifice numărul real de angajați ai instituției, a fost depusă în copie o adresă de corespondență internă dintre șeful resurselor umane, Eduard Traian Nicolau și președintele-director general ai instituției, Răzvan Ioan Dincă. Mai mult s-a arătat instanței că administrația SRR a încălcat prevederile Legii nr.544/2001 refuzând să răspundă în termenul legal la solicitarea Federației FAIR-MediaSind privind situația numărului de angajați ai instituției precum și situația reținerii cotizațiilor sindicale pentru lunile septembrie și octombrie 2024.
De asemenea, instanța a constatat că „discrepanțele care rezultă din numărul de membri de sindicat din situația cumulativă a președintelui petentei ( și anume tocmai soțul liderei sindicatului afiliat la Federația Cultur Media– n.n.) din 21.10.2024 și răspunsul Societății Radio România din 15.10.2024, rezultând o diferență de 72 de membri” – se arată în sentință. Totodată, instanța a avut în vedere și aspectele invocate de către Federația Cultură și Mass-Media FAIR-MediaSind, Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind și Sindicatul național din Cultură FAIR privind înscrierea în fals a documentelor depuse de către familia liderilor Federației CulturMedia, „care se bazează pe declarația reprezentantului Sindicatului Liber al Salariaților din Radio România din 22.10.2024, fără ca eroarea invocată să fie remediată, deși în cauză au fost mai multe termene de judecată. ”
Nu în ultimul rând, instanța susține că „nu poate constata reprezentativitatea având în vedere că numărul de membri de sindicat pentru Sindicatul Liber al Salariaților Radio România este importat în stabilirea îndeplinirii condițiilor din art. 54 alin.1 lit.C din Legea nr.367/2022. ” Cu alte cuvinte, instanța a ținut cont că dezafilierea abuzivă a Sindicatului Liber din SRR de la Federația FAIR-MediaSind în timpul negocierii CCM și a conflictului colectiv de muncă a fost contestată cu argumente juridice în justiție.
Având în vedere că finalizarea cercetărilor instituțiilor abilitate sesizate, dar și a instanței de apel va dura cel puțin câțiva ani, reprezentanții Federației FAIR-MediaSind au solicitat astăzi, 10 decembrie 2024 (foto) președintelui-director general Răzvan Ioan Dincă să nu mai tergiverseze negocierea CCM în sprijinul unor organizații sindicale de casă și să comunice data continuării negocierii drepturilor angajaților SRR, astfel încât până la sfârșitul acestui an documentul să fie înregistrat la ITM. În caz contrar, din cauza situației politice actuale, este puțin probabil ca bugetul SRR să fie votat până la sfârșitul acestui an, ceea ce va pune în dificultate, conform Legii nr.367/2022, încheierea CCM mai devreme de câteva luni.
Într-un anunț stupefiant transmis după primirea Notificării FAIR-MediaSInd angajaților instituției, conducerea SRR precizează că a cerut lămuriri la ITM București să explice cu care organizație sindicală trebuie să aibă loc negocieri. Fără comentarii!
Departament Comunicare Federația FAIR-MediaSind
București, 10 decembrie 2024