După 20 de ședințe de negociere și două de conciliere la ITM, oferta financiară a conducerii SRR este de 150 lei brut de la 1 noiembrie 2024 și 400 lei brut de la 1 ianuarie 2025, cu prețul pierderii multor drepturi
În perioada următoare vor fi transmise salariaților tabelele pentru strângerea semnăturilor în vederea declanșării acțiunilor greviste la nivelul Societății Române de Radiodifuziune
După 45 de zile de negociere, 20 de ședințe și două zile de conciliere la Inspectoratul Teritorial de Muncă al Municipiului București între reprezentanții Federației Cultură și Mass-Media FAIR-MediaSind și cei ai conducerii Societății Române de Radiodifuziune, încheierea unui nou Contract Colectiv de Muncă a eșuat lamentabil, oferta angajatorului fiind una umilitoare la adresa profesioniștilor angajați în Radioul Public: 150 lei brut de la 1 noiembrie 2024, 400 lei brut majorare de la 1 ianuarie 2025 – pentru a se menține calcularea indicelui individual la cuantumul de 3300 lei cât era salariul minim la începutul negocierii CCM, spor de 30% pentru munca de noapte, spor de 35% pentru îndeplinirea unei alte funcții, creșterea cu un an (la 16 ani neîmpliniți) a vârstei copiilor pentru care se acordă cadouri cu prilejul Sărbătorii de Crăciun, precum și acceptarea ca actualul CCM să aibă o valabilitate de 2 ani, clauza de conștiință pentru jurnaliști etc. În schimb, oferta conducerii a fost menținerea în CCM a actualilor coeficienți de salarizare , reducerea premiilor de fidelitate în caz de pensionare la 2 salarii, condiționarea acordării primelor de Crăciun, Paște, Ziua Radioului, a tichetelor de vacanță, de masă etc. doar în limita fondurilor disponibile.
Precizăm că multe revendicări privind acordarea de diverse sporuri, inclusiv cel de vechime, au fost respinse timp de 45 de zile de reprezentanții angajatorului pe motiv că ar exista o OUG care anulează negocierea unor sporuri suplimentare în CCM fără existența unei baze legale. Probabil, după două luni de discuții angajatorul și-a dat seama că în cazul Societății Române de Radiodifuziune baza legală pentru negocierea CCM o reprezintă prevederile art. 36 din legea nr.41/1994 potrivit cărora drepturile de personal ale angajaților instituției se negociază în baza contractelor individuale și colective de muncă. Practic, este încă o dovadă că adevărata intenție a angajatorului a fost încheierea unui CCM care să-i transforme pe angajații instituției în simpli sclavi aflați la cheremul personalului de conducere.
Așa cum se observă din procesele verbale încheiate la concilierea ITM, au rămas în divergență finală 27 de articole din 31 revendicări referitoare la acordarea de drepturi asemănătoare cu cele ale colegilor din instituțiile din mass-media, sau drepturi privind funcționarea dialogului social. Din nefericire, nici în al 12-lea ceas reprezentanții angajatorului nu au fost de acord cu propunerea formulată de reprezentanții Federației de a se înlocui sintagma în limitele alocațiilor bugetare cu sintagma în limitele legii.
În consecință, cu această mentalitate, introducerea unei prevederi interpretată în mod abuziv, face practic ineficientă negocierea contractului colectiv de muncă, în care angajatorul pretinde și beneficiază de pace socială, dar angajații sunt la cheremul și discreția acestuia. Aceste condiții sunt inacceptabile pentru membrii Federației FAIR-MediaSind și a reprezentat o linie roșie în aceste negocieri.
Mentalitatea conducerii SRR ca noul CCM din instituție să conțină doar minimul prevăzut în diverse acte normative și legi face imposibilă negocierea unor drepturi suplimentare pentru angajații Radioului public, așa cum beneficiază colegii din alte instituții de media, în special cei din Televiziunea Română. Deși reprezentanții Federației FAIR-MediaSind au explicat de nenumărate ori că potrivit Convențiilor OIM, ale directivelor europene din domeniul relațiilor de muncă, ale Constituției României, ale Codului muncii, ale Legii dialogului social dar, nu în ultimul rând, ale art. 36 din Legea nr.41/1994 privind funcționarea SRR și SRTv, toate drepturile personalului din Societatea Română de Radiodifuziune se negociază prin contractul colectiv de muncă, pornind de la minimele prevăzute în dispozițiile legale, reprezentanții angajatorului au dovedit același dispreț față de drepturile elementare ale angajaților din Radio România.
Așa cum am arătat și în cadrul concilierii ITM, managementul administrației conduse de președintele-director general Răzvan Dincă a fost unul dezastruos pentru drepturile salariaților din Societatea Română de Radiodifuziune. Este inadmisibil refuzul reprezentanților SRR de a acorda drepturi elementare angajaților SRR, în condițiile în care personalul de execuție este plătit în continuare cu sume între 3-4.000 lei net în timp ce personalul de conducere beneficiază de sume de peste 24.000 lei brut, în condițiile angajării a aproximativ 24 de consilieri ai PDG dintre care 8 cu atribuții de management, în condițiile în care au fost returnate la stat importante sume necheltuite, au fost plătite sume mari pentru contracte de colaborare nejustificate, au fost achiziționate mai multe servicii cum ar fi angajarea unor case de avocatură în timp ce compartimentul juridic are în componentă aproximativ 10 angajați, sau au fost încheiate mai multe contracte care, în opinia noastră, nu sunt necesare bunei activități a SRR (mai multe amănunte în curând).
În perioada următoare vor fi transmise salariaților tabelele pentru strângerea semnăturilor în vederea declanșării acțiunilor greviste la nivelul Societății Române de Radiodifuziune, urmând să vă comunicăm calendarul protestelor.
Echipa mandatată să participe la Conciliere din partea Federației Cultură și Mass-Media FAIR-MediaSind a fost formată din următoarele persoane:
Leonard Octavian Pădureț, Președinte
Cristinel Godinac, Președinte executiv
Adrian Negoiță, secretar general Confederația CNSLR-FRĂȚIA
Marius Olteanu- membru
Florin Liviu Ofițeru – membru
Avocat Dan Iordache
Echipa mandatată să participe la Conciliere din partea Societății Române de Radiodifuziune a fost formată din următoarele persoane:
Constantin Bogdan Negulescu – Președinte
Ioana Pamfil – membru
Mariana Milan – membru
Mariana Magearu – membru
Eduard Traian Nicolau – membru
Liliana Staicu – membru
Emilian Blînda – membru
Pentru evitarea unor noi dezinformări din partea reprezentanților angajatorului, publicăm cele două PV încheiate la Concilierea ITM București:
PROCES VERBAL CONCILIERE 03 iulie 2024 PDF
PROCES VERBAL CONCILIERE 09 IULIE 2024_
Vă vom ține la curent cu evoluția evenimentelor.
Departament Comunicare Federația FAIR-MediaSind
București, 9 iulie 2024